Na internetu se objevuje každou minutu stovky, tisíce a možná i miliony novych textů.
Má tedy cenu vytvářet texty další? Má. Byť je virtuální prostor plný a zahlcený texty, kvalitní blog má smysl a může mít velký přínos pro ostatní lidi. Dobrý blog může povzbudit, předat křesťanské hodnoty a inspirovat druhé. Je dobré, aby křesťané vstupovali do veřejného prostoru a blog je prostor, kam může vstoupit každý. To je tedy velmi jednoduchá a jasná odpověď na to proč psát blog.

Nabízí se ale další a poměrně klíčová otázka: jak psát dobrý blog? Podle čeho si vybíráte, co si přečtete - pokud nepočítáme odborné články a například zprávy, které otevíráte s jasným cílem zjistit konkrétní informaci? Podle čeho si v záplavě blogů najdete ten, který uznáte, že stojí za přečtení? Jak tedy psát dobrý blog, aby ostatní zaujal, otevřeli ho a četli?

(Foto: Christian Schnettelker. flickr.com [online] creative commons)


Předkládáme zde sedm zásad psaní dobrého blogu od bloggera Davida Nováka, který je kazatelem v Církvi bratrské, psaní mu není cizí a z praxe už zjistil, na co lidi berou a čeho je tedy dobré se držet.

SEDM ZÁSAD PSANÍ BLOGU TAK, ABY HO LIDÉ ČETLI

1. Důležité je nenapsat jeden článek za rok, ale psát pravidelně, aby si lidé zvykli vás odebírat a těšili se na další text. Začněte a pokračujte v tom.

2. I když bude super obsah, ale délka na pět stránek, čtenáře to zkrátka odradí. Blog není kázání ani vědecký článek, ale ani titulek nebo výkřik. Tedy ani krátce, ani dlouze. Ideálně jedna A4 textu.

3. Téma. O čem psát? Je potřeba si ujasnit a následně zamířit na cílovou skupinu, pro kterou blog bude. Pokud chceme, aby to lidé četli, nebojme se aktuálních a kontroverzních témat. Ať už zvolíte témata, o kterých se moc nemluví, nebo naopak mluví příliš, vybírejte každopádně taková, která nějak zaujmou. Zároveň by toto téma mělo zajímat nejen čtenáře, ale v první řadě vás samotné. Píši o tom, o čem něco vím (případně si zjistím), týkající se něčeho, co jsem například prožil. Nenechte se odradit následnými diskuzemi pod článkem. Pokud půjdete ven s něčím provokativním a/nebo kontroverzním, dá se vlna kritiky očekávat. Je třeba se nebát vstoupit do diskuze, zároveň pochopitelně nemá cenu se bavit, pokud je to pod úrovní.

4. Je důležité ověřovat si informace a dodat zdroje. Článek bude více důvěryhodný a můžete tak kombinovat vlastní úvahu s myšlenkou nebo zjištěním dalších lidí.

5. Článek musí být jako když šlehne bič! Je nezbytné se držet pointy, myšlenky, ať je jasné, co se v textu snažíte říci a čtenář není zmaten z hledání souvislosti mezi začátkem a závěrem článku.

6. Dobrý nadpis prodává knížku i blog. Tvrzení v nadpisu můžeme v textu v první větě klidně popřít, ale cílem je zaujmout. Samozřejmě nejde o bulvár, ale nesmí to být nuda.

7. A závěrem - pokud chcete, aby se článek dostal k lidem, dostaňte blog ven. K tomu mohou posloužit jak samotné Signály, tak klidně i Facebook nebo Twitter. Sdílejte svůj článek, protože nikdy nevíte, komu zrovna může pomoct, otevřít oči, nasměrovat, nebo prostě "jen" potěšit.

Jakododatek přidáváme ještě zásadu č. 8 - Jako první si všimneme obrázku. Naše oči jsou denně natolik zahlcovány spoustou vjemů, že se zaměřujeme na to nejjednodušší, což jsou obrázky. A protože je člověk bytostí estetickou, tak se snadno nechá okouzlit pěkným obrázkem a článek alespoň ze zajímavosti otevře.

(Foto: Casper Folsing. flickr.com [online] creative commons)

Používání obrázků a fotek na internetuje však velmi ošemetné. Co jsou autorská práva? Mohu používat pro vlastní potřeby vygooglené fotky? A kdo je například vlastníkemfotek zveřejněných na Facebooku? To je tak široké téma, že jej rozebereme v dalším článku, který si nenechte ujít.

Využijte toho, že Signály nabízejí zdarma připravenou platformu pro blogy a navíc bezpečný prostor křesťanského prostředí. Jediné, co je třeba k psaní blogu, je být na Signálech zaregistrovaný a fungovat v souladu s pravidly webu, která jsou v podstatě morálními zásadami křesťana.

 

David Novák, autor výše zmíněných zásad psaní blogu, přijal naše pozváni do chatu s osobností. Můžeme se v druhé polovině října 2016 těšit na chat, kdy budete moci pokládat své otázky. Davida Nováka vám zavčasu ve článku představíme, abyste mohli dávat otázky na míru a zjistit vše, co vás zajímá.