V minulém článku jsme se věnovali psaní dobrého blogu a rozšíříme si ještě obzory tím, jak správně používat obrázky na internetu.

 

Můžu na blogu použít fotku z internetu?

Jednoduše: raději ne.
Snad ne vy osobně, ale portál signály.cz by mohl z vašeho případného porušení autorských práv mít potíže. Videa, fotky, hudba aj. jsou všechno umělecká díla a jen jejich autor (případně další určená osoba) má právo s nimi nakládat.

Co je majetkové právo?

Ke každému dílu (fotografii, soše, hudební skladbě) má jeho autor majetkové právo. To může libovolně předat (prodat) další osobě. Výjimka existuje v případě, kdy autor dílo vytvořil v rámci svého zaměstnání – například reportážní fotografie v novinách patří novinářově zaměstnavateli, vydavateli novin, nikoli jemu samotnému.

(Foto: Vítek Šimek)

Kdy mohu dílo bezpečně použít?

Stručně: pro osobní potřebu nebo pro nekomerční účely. Libovolnou fotografii si mohu umístit na plochu počítače nebo do rámečku na stůl, ale už ne otisknout ji v časopise; hudbu mohu pouštět na své narozeninové oslavě na zahradě, ale nikoliv vložit ji do reklamního klipu.

Jak získat práva k užívání fotky?

Existují v zásadě dva typy licenčních podmínek, tj. situací, za jakých můžete fotku (či jiné dílo) využívat.

  1. Fotografie je volně dostupná k veřejnému užití (uvést jméno autora nebo původ obrázku je ale vždy považováno za zdvořilé)
  2. Využití je omezeno licenčními podmínkami, které je třeba respektovat, případně si zakoupit na dílo licenci.

Co jsou licence a jak fungují?

Licenci prodává autor či majitel díla další osobě (např. Vám) a jedná se o jeho svolení k používání.
Licence je buď výhradní (kupující má jediný právo s dílem zacházet) nebo nevýhradní (právo má každý, kdo si dílo koupí – nejčastěji takto fungují např. fotobanky). Na dohodě obou stran závisí další omezení – skladatel může např. omezit licenci kupujícímu jedné své skladby tak, že může být přehrána pouze na jediném koncertu.

Co se stane, když použiji nějaké dílo a nemám na něj licenci?

Předně se může stát, že na to nikdo nepřijde.
Pokud to však autor (nebo majitel) zjistí, další vývoj závisí hlavně na něm.
Nejmírnější první krok bývá upozornění na pochybení a výzva k dodatečnému zakoupení licence.
Pokud protistrana (vy) odmítne, případ může skončit až u soudu, kde budete nejen muset zaplatit dvojnásobek běžné licenční ceny, ale i náklady na soudní řízení a advokáta.

Jak se vyhnout problémům?

Pokud nechcete za fotky na své blogy platit, využívejte pouze ty, které jsou volně dostupné. Pozor! Ne vždy stačí nastavit filtry vyhledávání Google – i vyhledávač se může splést, raději původ obrázků ještě dále ověřujte.

Používat můžete díla pod tzv.  Creative Commons – ta jsou volně k dispozici. Alternativou jsou veřejné fotobanky, které nabízí obrázky buď zcela zdarma, nebo jen s mírným omezením (např. Pixabay, Flickr).

Co porušení práv neomlouvá?

  • Použití jen části díla (úvodní sekvence skladby, části fotografie), fotografie upravené nebo v malém formátu
  • Uvedení jména autora nebo původu obrázku (pokud toto není např. jediné licenční omezení)

Co lidé na fotografiích?

Obecně opět platí pravidlo, že pokud nemáme souhlas vyfotografovaného nebo se nejedná o fotku z veřejné fotobanky, je lepší vybrat něco jiného. Pokud si budete fotit v parku selfie a v rohu zachytíte cizí paní, nikdo vám nejspíš hlavu neutrhne, daleko větší pozor je ale třeba dávat při komerčním používání. V trochu jiné pozici jsou například novináři, kteří mají právo fotit účastníky demonstrací.

Chci použít fotku, ale autora neznám.

Musíte se pokusit ho dohledat. Dobrý nástroj je images.google.com – vyhledá na internetu, kde jinde je stejný obrázek již použit. Pokud se vám majitele nebo autora najít nepodaří, musíte vybrat jiný obrázek.