„Láska je jediný poklad, který se rozdáváním zvětšuje.“ Citát salesiánského kněze Bruna Ferrara je jedním z padesáti veršů, jež pro svůj projekt Kolíčkuj použila skupina mladých brněnských studentů. Formou motivačních citátů s křesťanskou tematikou, který je součástí lehce přenositelného kolíčku, se snaží nenásilným způsobem povzbuzovat jak věřící, tak nevěřící bližní a alespoň trochu jim vylepšit den.  Autor projektu Pepa Zvoníček v rozhovoru pro signály.cz iniciativu více přiblížil.

 

V čem může být iniciativa podle tebe přínosná?

V této době jsou docela populární motivační citáty. Přijde mi, že často sice takové citáty znějí dobře, ale zároveň třeba vycházejí z určitého sobectví. Naše iniciativa může být cestou, jak nenásilným způsobem dostat k lidem sdělení o Boží lásce, pokoji a radosti. Může to pomoct lidem, kteří povzbuzení potřebují nebo potřebují povzbudit ve vztazích a vůbec v životě. Často může člověku pomoct dobře míněná věta. Není to ovšem o nás, ale o Bohu. My mu dáme prostor a necháme se někam vést. To je to nejdůležitější. On může skrze tuto iniciativu působit.

Jak tě napadlo vytvořit tento projekt? 

Některé nápady přicházejí přímo z nebe. Byl jsem na jednom společenství a tam jsme dostávali kolíček. Byl to obyčejný kolíček na prádlo a na něm byl napsaný verš papeže Františka. „Nebojme se vyjít za hranice naší zahrady.“ Mě to v tu dobu nějak inspirovalo. Říkal jsem si, že by bylo strašně super to někomu připnout a povzbudit ho.

A jak to pokračovalo?

Den nato mě na jedné studentské mši svaté zachvátila silná myšlenka, že by se to nějak mohlo rozjet. Napadlo mě vytisknout čistý papír na kolíček. Bylo jich čtyřicet, když jsme to nějak po městě vyvěsili. Dostali jsme nějaké reakce a když přišli moji kamarádi z Kroměříže na vysokou do Brna, oslovil jsem je s touto myšlenkou. Začali jsme se scházet každé pondělí, tak nějak jsme to plánovali, hlavně vyráběli, vyvíjelo se to a postupně zlepšovalo. Vybrali jsme padesát veršů ať už od nějakých známých osobností nebo z Bible. Vystřídali jsme různé způsoby výroby. Kamarádka nám udělala designy a podařilo se nám sehnat tiskárnu, která zadarmo tiskne na vodotěsný papír. 

Jakým způsobem dostáváte kolíčky k lidem?

Nejprve jsme kolíčky osobně věnovali několika lidem a tento způsob měl fakt ohlas. Dostávali jsme pozitivní reakce, což bylo fajn. Potom jsme si řekli, že zkusíme kolíčky vyvěsit hromadně. Po zahajovací studentské mši v Brně jsme rozdali tisíc kolíčků, ale neměli jsme žádnou reakci, což nás překvapilo. Potom jsme zkusili tisíc kolíčků rozdat jen tak po Brně. Roznesli jsme je po městě, ale znovu bez reakce. Ukázalo se, že je lepší dávat kolíčky adresně.  Na druhou stranu, i když jsme nedostali reakci, neznamená to, že by to lidi nepovzbudilo.

Na koho vlastně cílíte touto iniciativou?

Jsou asi dvě základní skupiny, na které se zaměřujeme. První jsou křesťané, které můžeme povzbudit ve víře a druhou ostatní. Tím, že jsme kolíčky rozdali anonymně po městě, jsme se snažili zasáhnout i ostatní skupiny, a oslovit je tak. Takže v určitém směru to mělo taky evangelizační charakter.

Kam směrujete se svou iniciativou?

Nejprve jsme si mysleli, že budou lidé, kteří budou kolíčky vytvářet ve svých městech. Postupem času se ale ukazuje, že každý má spoustu aktivit a je to časově náročné. Kdo není zapálený a nemá to na prvním místě, by to dělal těžko. Ukázalo se, že lidi nemají čas na celý proces. Podařilo se nám velice zjednodušit výrobu a v současnosti posíláme dobrovolníkům prakticky hotové kolíčky, které už stačí jen dolepit a následně distribuovat. Zjednodušit výrobu se nám podařilo díky grantu, který jsme dostali od Masarykovy univerzity. Požádali jsme o něj a dostali deset tisíc korun, komisi se náš nápad líbil, především jednomu knězi. Je to pro nás velký krok vpřed. Jak je výroba snadnější, celkově je celý proces jednodušší.

Kde vidíš budoucnost?

Díky zjednodušení výroby vidím budoucnost v tom, že budeme posílat kolíčky lidem, kteří chtějí nějak evangelizovat v jiných koutech Česka nebo Slovenska. Pošleme jim prakticky hotové kolíčky a na nich už je jen samotná distribuce. Jak jsem říkal, motivační citáty jsou populární, takže lidi na takové věci mohou slyšet. Ale samozřejmě záleží, jaké s tím má plány Bůh. Určitě budeme rádi za každého, koho tato myšlenka oslovila a chtěl by nám pomoct. Může pomoct roznášením jednotlivých kolíčků nebo se zapojit do celého procesu přípravy. Stačí nám napsat přes webové stránky http://kolickuj.cz/ nebo se ozvat přes naše facebookové stránky Kolíčkuj

Proč si myslíš, že lidem se tak líbí motivační citáty?

Každý člověk to má v sobě. Lidi jsou naladěni na pozitivní vlnu, chtějí se mít dobře a být šťastní. Je jasné, že k tomu vedou hodnoty jako láska, radost a pokoj. To lidi sdílí, každý chce být šťastný a radostný.