"Buen camino", španělský pozdrav poutníků, kterým se zde zdravili lidé všech národností...."

Tak začíná cestopis Pepy Hese do duše táty v nejlepších letech a jeho dospívajícího syna, kteří se vydali na osobní poušť - cestu ve dvou do Compostely. Je to vcelku útlá brožura, tak akorát na cestu do školy, případně na vyplnění čekání na zpožděný mezistátní rychlík. Batoh nezatíží, čas s ní prožitý nezabije.

foto: www.paulinky.cz

Místy možná trochu školáckým slohem v ní pomyslně procházíme cestu dvou mužů s rozdílným pohledem na svět i sebe sama po profláklé cestě na ještě profláklejší místo. Jedno jí ale nelze upřít - nese v sobě hlubokou pravdu o mezigeneračním dialogu, o nutnosti naslouchat a ne jen slyšet. Neidealizuje, nemoralizuje. Ukazuje vztahy tak, jak je většina z nás zná. Vztah otce se synem, manžela s manželkou, vzájemná nepochopení, tajnosti, strachy, nepříjemné otázky, důvěru i lásku. Emoce a vlastnosti tak nenamíchatelné, že paradoxně tvoří koktejl známý každému z nás. 

Knížku lze doporučit k přečtení každému, kdo si není jistý, že jeho rodiče byli také puberťáky. Nebo těm, kteří jsou teď sami rodiči a tak nějak zavírají oči před tím, jací byli sami. Pepa Hes právě do těchto situací vnáší světlo přesně z těch míst, která tak často mnozí popíráme. A dost možná jako vedlejší produkt nabízí recept, jak spolu začít normálně mluvit.

 

Knížku Buen Camino. Nejen o cestě do Compostely, kterou vydalo nakladatelství Paulínky, můžete získat, pokud správně zodpovíte soutěžní otázku:

 

Poutní cesta do Santiaga de Compostela je značená symbolem:

a) kříže

b) mušle

c) hrocha

 

Své odpovědi zasílejte na email [email protected] do 8. 9. 2017

 


Správná odpověď z minulé soutěže o knížku je za c), bl. Chiara Luce Badano byla členkou Hnutí Fokoláre. Na výhru se může těšit Aneta Filipiová. Gratulujeme!