V těchto dnech startuje nový akademický rok napříč vysokými školami po celé republice. Pestrý duchovní program nabízí studentům již léta Vysokoškolské katolické hnutí, které působí v šesti městech. VKH se pro mnohé mladé stává místem, kde zažijí společenství věřících a mohou prožít rozmanitý duchovní program, v němž nechybí oblíbené studentské mše nebo chvály. Kromě toho připravuje VKH také možnosti vyžití, jako je noční hra, plesy, taneční a podobně. O VKH ČR se rozpovídal prezident organizace Lukáš Hanzlík.

                

 

Mohl byste na úvod představit VKH?

Vysokoškolské katolické hnutí je společenstvím vysokoškoláků v šesti českých městech, a to v Brně, Olomouci, Ostravě, Praze, Hradci Králové a Zlíně. Hlavní myšlenkou je vytvářet prostor pro prožití studentských let se stejně smýšlejícími lidmi. Jednotlivá VKHčka nabízí studentům zázemí pro růst ve víře, studentské mše, přednášky na nejrůznější témata, ale i společenské a sportovní akce a hry. VKH ČR je zaštiťující organizace spadající pod Českou biskupskou konferencí a slouží k propojování a pomoci VKHčkům v jednotlivých městech. Také se snaží spolupracovat i s dalšími vysokoškolskými společenstvími.

Které akce VKH jsou nejoblíbenější a proč?

To se liší v jednotlivých městech, ale z duchovních jde určitě o studentské mše, večery chval a adorace. Ze společenských jsou nejoblíbenější církevní silvestry, plesy a velké městské hry, například noční hra v Brně a Olomouci, anebo tradiční dvoudenní Pražská hra.

Za celostátní Vysokoškolské katolické hnutí je největší a nejoblíbenější akcí celostátní setkání studentů na Velehradě s názvem Studentský Velehrad. Tato akce se koná jednou za dva roky a nejbližší bude v dubnu 2018. Jde o čtyřdenní program plný přednášek od zajímavých hostů, workshopů, koncertů, prostoru pro modlitbu, ale i společenské sdílení. Více informací se zájemci dozví na stránce: http://studentskyvelehrad.cz/.

Přibývá účastníků akcí VKH?

Toto se liší v jednotlivých městech a také závisí na typu akce. Prezidentem jsem skoro rok a půl a většinou jezdím jen na větší akce, kde bývá kapacita vždy naplněna. Ale z mého pohledu dochází spíše k růstu členské základny. Myslím, že se zlepšujeme v propagaci a hodně nám pomáhá, že jsme aktivní na sociálních sítích.

Chystáte nějaké novinky v tomto akademickém roce?

Opravdovou novinkou bude nový přehlednější a modernější web http://www.vkhcr.cz/, plán je spustit ho v průběhu listopadu. Další novinkou může být dotazník pro stávající, ale hlavně bývalé členy VKH, díky kterému chceme získat zpětnou vazbu od lidí, kteří během studia spolča navštěvovali. O novinkách v jednotlivých městech budou VKHčka informovat na svých facebookových a internetových stránkách.

Co podle vás přijde mladým věřícím na VKH tak atraktivní, že věnují spoustu času a energie dobrovolnictví ve vašem hnutí?

Mladí lidé jsou rádi v prostředí podobně smýšlejících lidí. Líbí se jim naše akce, které dokazují, že víra není překážkou v hledání kamarádů nebo v užívání si studentského života. Za všechny tyto lidi jsme vděční a právě pro ně VKH vzniklo.

Dobrovolníci jsou většinou lidé, které naše akce nadchly, viděli, že fungují, mají smysl a proto se rozhodli je dále plánovat, a pomáhat tak svým vrstevníkům. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že tato dobrovolnická práce je naplňující a já i další jsme v ní našli smysl.

V čem byste se ještě mohli zlepšovat?

Jak se říká, stále je co zlepšovat. Za mě jde tedy hlavně o propagaci. Kolem tohoto tématu se točíme pořád. Jak už jsem říkal, udělali jsme velký pokrok, ale měli jsme třeba stánek na Celostátním setkání mládeže, kde přišla spousta studentů, kteří o VKH nikdy neslyšeli. Taky vím, že se o nás lidé dozví třeba až v posledním ročníku. Další, co bych si přál, je, aby jednotlivá spolča patřící nějakým způsobem k VKH mezi sebou více spolupracovala, plánovala společné akce apod. Aby se vědělo, že VKH společenství jsou po celé ČR.

Dá se charakterizovat typický návštěvník VKH?

Krátce bych řekl „věřící student“, ale trošku to rozvedu. Je to student, který si chce svůj čas na vysoké užít a nejen šprtat a sedět v knížkách. Chce si taky zajít na pivo nebo sem tam si třeba zapařit s kamarády. Ale který při tom všem nezapomíná na Boha a chce tento čas využít i k prohloubení vztahu s Ním.

 

VKH na sociálních sítích:  https://www.facebook.com/vkhcr/

                                            https://www.facebook.com/studentskyvelehrad/

 Ilustrační foto: cirkev.cz