Zaujalo vás společenství, které vytvořili účastníci Celostátního setkání mládeže v Olomouci? Podobnou atmosféru setkání s Bohem, přátelství a přijetí můžete zažívat přes celý rok. Jednou z možností, jak okusit křesťanské společenství mladých skýtají diecézní centra života mládeže, které se nacházejí téměř v každé diecézi. Na všech centrech najdete jednoho nebo dva kněze a tým zpravidla tří nebo čtyř dobrovolníků, kteří jsou prakticky neustále k dispozici mladým. Připravují pro ně rozmanité akce, typicky o víkendech, ale výjimkou nejsou ani týdenní pobyty. Přijet můžete v případě potřeby i mimo oficiální program. Pro lepší orientaci vám přinášíme přehled jednotlivých center.  

                          

Interdiecézní centrum života mládeže Křižovatka Příchovice 

„Matkou“ diecézních center života mládeže jsou Příchovice v severních Čechách, které se v 70. letech staly, byť neoficiálně, prvním střediskem pro mladé. Otce Mirka Šimáčka tehdy do "vyhnanství" mezi Jizerskými horami a Krkonošemi vyhnala Státní bezpečnost, aby byl daleko od rodiny, přátel a mládeže. Postupem času však začal aktivní duchovní i na odlehlém místě budovat centrum pro mladé, kteří k němu přicházeli. Název Křižovatka navrhla zakladatelka hnutí Fokoláre Chiara Lubichová, které otec Mirek popisoval své zkušenosti s centrem. V současnosti Křižovatka nadále nabízí prostor pro společenství mladých, pro něž dobrovolníci i aktuální duchovní správce otec Josef Kadlic připravují různorodý program.

Webové stránky:http://krizovatka.signaly.cz/

 

Diecézní centrum života mládeže Ktiš (českobudějovická diecéze)

V Diecézním centru života mládeže Ktiš jste opravdu blízko Pánu. Už proto, že středisko pro českobudějovickou diecézi se nachází v nadmořské výšce nad 750 metrů. Duchovním správcem je otec Vojtěch Vágai se zajímavým životním příběhem. Společně s ním obývají prostředí v okolí hor také tři týmáci. Jedny z nejvyhledávanějších akcí, které se tam konají, se nazývají ENTERcamp a ENTERjunior. Jsou určené pro mladé od 13 do 23 let a mají být prostředkem k většímu odhodlání jít za Kristem a vykročením za hledáním osobního povolání.  

Webové stránky: http://dcm.bcb.cz/DCZM-Ktis

 

Diecézní centrum života mládeže MAMRE Osová Bítýška (brněnská diecéze)

Brněnská diecéze má své centrum pro mládež na Vysočině v obci Osová Bítýška. V domě najdete otce Karla Adamce a Jiřího "Jurise" Jeniše, které aktuálně doplňují další čtyři týmáci. Centrum nabízí různé víkendovky a také animátorský kurz nebo kurz partnerství. Zajímavostí je třeba English weekend, při němž je pro návštěvníky připraven program v angličtině a seznámení s anglickou kulturou. Víkend se koná na jaře a je vhodný i pro úplné začátečníky ve světovém jazyce číslo jedna.  

Webové stránky: http://brno.signaly.cz/mamre/

 

Arcidiecézní centrum života mládeže Nazaret (pražská arcidiecéze)  

Ani v hlavním městě nechybí centrum života mládeže, v němž jsou neustále k dispozici kněží s mladými dobrovolníky pro ostatní. V pražské městské části Kunratice je zázemí centra Nazaret a podobně jako v jiných střediscích i zde na vás čekají s pestrým programem. Duchovním správcem je otec Vojtěch Smolka. V říjnu začíná v Nazaretu nový typ animátorského kurzu s názvem Lift, pro který jeho organizátoři dokonce připravili samostatnou webovou stránku http://www.lift.mozello.cz/.

Webové stránky:http://www.centrumnazaret.cz/

 

Arcidiecézní centrum života mládeže Přístav Rajnochovice (olomoucká arcidiecéze)

V Rajnochovicích, nedaleko od slovutného moravského poutního místa Svatý Hostýn, se nachází Arcidiecézní centrum života mládeže Přístav. Na centru vás přivítají kněží Jiří Pospíšil s Petrem Káňou a čtveřice dobrovolníků. I na Přístavu máte na výběr z nejrůznějších víkendovek, můžete se přihlásit na animátorský kurz nebo prožít duchovní obnovu. Na konci října se například koná Inspirační víkend, kde účastníkům přednáší také psycholožka, a při němž mohou mladí lépe poznat sami sebe. 

Webové stránky:http://mladez.ado.cz/www/?place=PRISTAV

 

Diecézní středisko mládeže Stará Ves nad Ondřejnicí (ostravsko – opavská diecéze)

V Chraněnné krajinné oblasti Poodří v oblasti rybníků a řeky Odry najdete diecézní středisko mládeže ostravsko – opavské diecéze. Ve Staré Vsi nad Ondřejnicí se na vás těší otec Jan Slavík se čtyřmi týmáky. O uplynulém víkendu oslavili dvacet let od založení střediska. Podobně jako ostatní centra pro mladé i zde můžete navštívit různě tematicky zaměřené víkendy. Raritou místa je, že se účastníci mohou vyspat ve vlakovém vagónu, který se nachází na farní zahradě a slouží k ubytování. 

Webové stránky:http://dcm.doo.cz/stredisko/

 

Diecézní centrum života mládeže Vesmír (královéhradecká diecéze)

Pohled na malebnou scenérii Orlických hor se skýtá návštěvníkům Diecézního centra života mládeže kralovéhradecké diecéze. Tamější Vesmír se totiž nachází v srdci východočeských hor v Deštném. Centrum obývá tým kolem kněží Tomáše Hoffmanna a Jana Barborky se čtyřmi nebo třemi dobrovolníky. Po celý rok chystají stalí obyvatelé centra pestré tematické víkendové akce pro nejrůznější skupiny. Zajímavostí jsou například Taneční nebo Sportovní týden, popřípadě Snowboard víkend. 

Webové stránky:http://www.vesmir.signaly.cz/

Foto: cirkev.cz