Promrzlé ráno, chuť zůstat v posteli o chvilku déle, která se ale nečekaně natáhne. Rázem vystřelím z postele a začíná ranní kolotoč. A ranní modlitba? V nedohlednu. Ono je vlastně jedno, jestli je ráno, poledne nebo večer, někdy nám chybí čas, chuť, víra nebo prostě jen důvod proč se modlit.

Stormie Omartianová přichází s knihou Síla modlitby teenagera. Postupně nás seznamuje s těžkým dětstvím, během kterého se zapletla nejen do okultních praktik, ale také do drog a vztahů na jednu noc. Snažila se tak hledat cestu ven z emocionální bolesti, strachu, který zakoušela díky psychicky nemocné matce, která ji týrala. Před spácháním sebevraždy potkala pastora, který ji představil křesťanství a nabídl pomoc. Stormie objevila sílu modlitby a změnila svůj život.

 

foto: www.paulinky.cz

foto: www.paulinky.cz

„Když jsem byla teenager, žila jsem s rodinou v části města, která nebyla tak hezká část, ve které žily ostatní děti. Vlastně nebyla hezká vůbec. Ostatní děti žily ve velkých, nových a dobře udržovaných domech. Můj dům byl malý, starý a zchátralý. Ony pocházely z bohatých rodin, moje rodina byla chudá. Nosily lepší oblečení, jezdily lepšími auty a jezdily na dovolenou. Ta trocha oblečení, kterou jsem měla já, byla opotřebovaná, naše auto bylo rozmlácené tak, že sotva jezdilo, a na dovolenou jsme nejezdili nikam. Jiné děti jedly dobře, byly zdravější a žily lépe. Já jsem šla často spát hlady, většinu času jsem byla nemocná, byla jsem na tom špatně. Ostatní děti se těšily na život, já se obávala každého dne a chtěla jsem častěji zemřít než žít. “

 

Pane, pomoz mi dobře prožít život, který jsi mi dal.

Dej mi všechno, co potřebuji, a pomáhej mi v duchovní, tělesné i citové rovině. (13 let)

 

„Kdybych tehdy znala Boha, mohla bych k němu přijít se všemi potřebami svého života. Cítila bych jeho přítomnost a sílu, která by mi pomáhala projít každým dnem a zbavila by mě bolesti a osamělosti.”

 

Autorka nám nabízí řadu konkrétních tipů, za co se modlit a podsouvá náměty k dalšímu přemýšlení. Prosí za poznání sebe samé, za osvobození chyb od minulosti nebo za objevení záměru života. Věnuje se tématům, které se jí v dospívání dotkly nejvíce a povzbuzuje mladé k aktivnímu životu v Boží blízkosti, protože jenom tak se můžou dít velké věci, které ona dříve nezakoušela. Knížku využije jednotlivec, ale díky zajímavě rozvrženým tématům a úkolům v závěru každé kapitoly může být inspirací i pro modlitbu a diskusi ve společenství mládeže. 


Knížku Síla modlitby teenagera, kterou vydalo nakladatelství Paulínky, můžete získat, pokud správně zodpovíte soutěžní otázku:

 

Jak se jmenuje krátká modlitba, kterou se modlíme během dne, když chceme být v kontaktu s Bohem

a) vyslovená

b) náhodná

c) střelná

 

Své odpovědi zasílejte na email [email protected] do 26. listopadu 2017


 

Gratulujeme Heleně Tajčové, která se může těšit na knížku Buen Camino. Nejen o cestě do Compostely! Správná odpověď na naši minulou soutěžní otázku, kterým symbolem je značená cesta do Santiaga de Compostela, je b) mušle.