Několik málo dní zbývá do Světového dne mladých v Panamě. Od 14. do 27. ledna se bude programu účastnit i skupina dvou stovek poutníků z ČR. Mottem letošního setkání jsou slova Panny Marie zaznamenaná v Lukášově evangeliu: Jsem služebnice Páně. Ať se mi stane podle Tvého slova.

foto: Honza Čermák / Člověk a víra

Na cestu se chystá i bratr Bruno Maria Giacintov OSB alias Suposlav, který se stal součástí českého tiskového týmu. 

Jak se  na Panamu připravuješ?
Tak různě. Snažím se doladit svoji činnost tam s Vojtou Orlíkem a Frantou Jemelkou, kteří mě oba budou peskovat a hnát - jeden na místě, druhý z ČR. Denně se za setkání modlím - na poslední dny jsem vytáhl novénu ke sv. Alžbětě od Nejsvětější Trojice. Sice se setkáním nemá nic společného, ale mladá byla, tak ať se činí!

Co bude tvým úkolem?
Psát denně reportáže z českého dentra a posléze i z hromadného dění. Do toho se budu snažit nějak procpat i něco z duchovního prožívání mezi účastníky. A budu se snažit nedublovat práci TV Noe, Radia Proglas a České televize, kteří všichni tam budou, ale obávám se, že moc prostoru pro originalitu nebude.

Co sis o Panamě zjistil? Jaká je to země? Kolik tam žije křesťanů? Víš něco o tom, jak se tamní lidé připravují na příjezd tolika mladých z celého světa?
Zjistil jsem si na mapě světa, kde leží. Na zbylé otázky nejsem s to odpovědět, nicméně věřím, že se na nás připravují tak, jak se na Latinskou Ameriku sluší a patří (ále, maňána, to počká apod.) 

Na co se těšíš a čeho se obáváš? 
Nejvíc se těším na to, že tam vůbec budu a obávám se žluté zimnice, protože jsem jaksi zabulíkoval očkování.

Co už máš sbalené? Víš, s kým budeš sedět v letadle? :-D
Sbalený mám zatím jen spacák, neb jsem ho ještě nestihl vybalit po zářijovém před-Panamském víkendu :-) A jsem si na tuty jist, že něco důležitého si sbalit zapomenu, neb tak velí tradice! S kým budu sedět v letadle nevím, ale vzhledem k vyšší potivosti své muskulatury to pro dotyčného bude řádná aromaterapie, těch 10 hod v letadle.

Už jsi někdy byl na nějaké akci s papežem Františkem? Nebo je to tvoje premiéra? Co Ty a tento pontifik? Jak na tebe působí?
S papežem Františkem se uvidíme osobně poprvé a dovrším tím hattrick osobních setkání se všemi papeži, kteří na Petrově stolci dleli po čas mého života. S Janem Pavlem II. to bylo v roce 1995 v rodné Olomouci, s Benediktem XVI. v roce 2009 v Tuřanech u Brna. Jen za tím Františkem musím přes půl planety. Jinak ze studia textů a promluv všech těchto Svatých Otců je moc fajn vidět, jak jsou každý originální, ale zároveň jeden na druhého naprosto přirozeně navazuje a pokračuje svým způsobem ve stopách předchůdce.

Doufám, že se můžeme těšit nejen na průběžné zprávy z Panamy na oficiálních stránkách setkání, ale třeba i na zákulisní lahůdky na blogu Opus supo. Případné doplňující otázky směřujte na bratra Bruna v komentářích - a nešetřete ho.