Mohl by ses nám trochu představit? :)

Pocházím z Lačnova, což je na Valašsku. Studoval jsem ve Valašských Kloboukách gymnázium a teď jsem studentem Univerzity Palackého v Olomouci. Studuji tam dvouobor Aplikovaná ekonomická studia - Anglická filologie. Oba obory na filozofické fakultě. Rád chodím na procházky nebo výšlapy, jezdím na motorce nebo skládám básně.

 

Foto: Pavel Zádrapa

 

Blog na Signálech už máš nějakou dobu, co tě k tomu vedlo?

Je to víc než 5 let, co jsem si tady blog založil. Byl jsem v prváku na gymplu a začalo mě bavit psát slohovky a následně básně. Signálácký blog bylo moje první a vlastně jediné místo, kde jsem ty básně veřejně sdílel. Jinde jsem publikovat nechtěl, protože básně jsou velmi intimní. V té době, to mi bylo 15, jsem byl velmi citlivý, tak jsem se odvážil jít s kůží na trh pouze na signály.

 

Kde ke své tvorbě bereš inspiraci? Máš nějaké oblíbené autory?

Prvotní tvorba velmi podléhala motivům českého romantismu, myslím. Tzn. velmi mě inspiroval tento směr. Dále jsem byl velmi inspirován veškerou tvorbou Jardy Svobody ze skupiny Traband. To je úžasný člověk, který podle mého vnímání zachycuje ve své tvorbě důležitá a nosná životní témata a spojuje je často s duchovní životem. Nebojí se být kontroverzní, nebojí se jít hluboko a snaží se pojmenovat věci, kterým ještě nebyly přiřazeny názvy, když to řeknu takto umělecky :). Největší inspirací je ale samozřejmě sám život. :)

 

Pokud se nemýlím nedávno jsi  vydal svoji sbírku básní, to je docela odvážné. Proč vlastně vůbec celá sbírka a co na to říká tvoje okolí?

Je to tak. Odvážil jsem a šel jsem naplno do toho. Sbírka začala vznikat v mé hlavě v momentě, kdy jsem si uvědomil, že v mé tvorbě se už neutápím sám v sobě, v mých pocitech, ale že jsem schopen problémy vnímat komplexněji, že jdu více ze sebe k druhým. Taky se témata začala více přibližovat k naději, což je snad nejlepší téma, které je třeba šířit :). Dalším důvodem bylo, že jsem už měl přes dost básní v počítači a některé opravdu dozrály k tomu, že jsem si říkal, že už se za ně tolik nestydím :D.

To bylo asi před rokem a půl. Od té doby jsem na tom začal pracovat.

Mé okolí to vzalo velmi pozitivně anebo jejich emoce neříkali nahlas :D. Každopádně jsem v tu dobu a hlavně poslední měsíce zažíval velkou podporu. Poslední rok mě velmi povzbuzovaly modlitby, které byly kvůli tomuto mému snažení pronášeny.

 

Takže jsi tak trochu takový chrabrý romantický básník, co sbalí každou slečnu v okolí? :D

Dobrá otázka :D, myslím, že ne. Romantismus je mi určitě blízký, ale asi se má tvorba posouvá jinam. Básník jsem, ale takový příležitostný. Hlavně chci být dobrý chlap, v tomto kontextu můžu říci rytíř :).  

Jinak k těm slečnám: Slečny z mého okolí mé básně četly, ale myslím, že jsem jim hlavu nepletl. Jinak moje milá je Růženka a je krásná jako z pohádky a hodně spí :D, to je dostatečně romantické ne? :)

 

Co máš teda na poezii nejradši? Může být přínosem pro každého člověka?

Mám na ní nejraději různé interpretace, každého osloví něco jiného. Může to být verš, nebo jenom tón přednesu, může promluvit a zařezat se do srdce kdykoliv a někdy i nečekaně silně. Po jednom autorském čtení mi kamarád chválil jednu básničku. Vím, že literární milovník není a poezii asi vůbec nečte, ale oslovilo ho to a to mi naprosto stačí. Mise splněna. :) Poezie dle mého může přinést mnoho každému, kdo jí dá šanci a prostor. Po přečtení sbírky Dům strach od Jana Zahradníčka jsem byl neskutečně obohacen o prožívání a pocity neprávem vězněných za komunistického režimu. Poezie může často osvětlit mnohé neprobádané stíny, a tak napomoci k pochopení mnoha témat, prožitků, myšlenek apod.  Může vyslovit nepopsatelné.

 

Takže jsi z ní i sám nadšený, to je super! A možná je ještě brzy, ale uvažoval jsi někde v koutku svého svědomí nad tím, že bys vydal někdy i další sbírku?

Ano, uvažoval, ale není to nic aktuálního. Je to hodně vzdálený plán. Mnoho myšlenek a podnětů často zraje dlouho. Kupříkladu s jednou básní jsem nemohl pohnout, ale věděl jsem, že ta myšlenka je dobrá a stojí za zapsání. Musel jsem čekat bezmála rok a pak to přišlo! Dokončil jsem ji v pár minutách a mám z ní velkou radost. Myslím, že s dalším publikováním to bude podobné.



Mockrát díky za rozhovor a pokud by někoho zajímala tvoje sbírka, prozradil bys, kde se dá sehnat?

Také děkuji. :)

 

Jistě, je možné mi napsat zprávu na Signály a nebo mi poslat email na adresu: [email protected]

 

Básnická sbírka obsahuje 34 básní a 16 ilustrací.